Świnka morska powinna dostawać różne warzywa do spożycia, zwłaszcza te które są bogate w witaminę C. Warzywa podaje się umyte i w skórce, ja bardzo często podaje świnką obierki z różnych jadalnych warzyw. Nie zaleca się podawania różnych wzdymających warzyw w tym samym dniu. Zalecane jest podawanie raz dziennie jednego z poniżej wymienionych warzyw:
- marchew -posiada składniki mineralne takie jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP i kwas foliowy. Można podawać co trzy dni pół dużej marchewki oraz części zielone, które są chętnie jedzone przez świnkę morską.
- pietruszkę – posiada: olejki lotne, flawonoidy, kumaryny, witaminy A, C, E oraz żelazo, jod, miedź. Dawkowanie dla dorosłej świnki to pół dużej pietruszki co trzy dni. Wspomaga leczenie różnego rodzaju zapaleń.
- seler – korzeń selera jest bogaty w substancje mineralne, cukry, białka, aminokwasy, mikroelementy: sód, potas, magnez, chlor, siarka, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B6, PP, E, C. Można podawać ćwiartkę średniego selera co trzy dni.
- seler naciowy – zawiera sole mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk, olejki eteryczne, błonnik, witaminy A, C, PP i z grupy B. Można podawać 1 gałązkę raz na trzy dni.
- buraki – korzeń buraka jest bogaty w: kwas foliowy oraz duże ilości wapnia, sodu, potasu, magnezu, fosforu. Dodatkowo zawiera mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, karoteny i witaminy C, B1, B2, B6, PP i E, antocyjany betainę i błonnik. Warto podawać śwince młode liście buraków oraz małego buraka co trzy dni. Wzmaga apetyt u niejadków.
- cykorię – zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, sodu, żelaza, nieco siarki, krzemu, witaminy C, A, beta-karotenu. Bardzo lubiana przez świnki morskie, można podawać 2 listki co trzy dni.
- ogórki (nie polecam podawania tych ładnych długich ogórków w foli, posiadają bardzo dużo chemii w sobie i mogą być trujące) – posiada minerały takie jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Posiada również śladowe ilości witamin C, B, A oraz PP. Można podawać codziennie jeden plasterek.
- pomidory – witaminy jakie zawierają to karoten, C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, biotynę. Natomiast składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Pomidory są bardzo bogate w likopen – antyutleniacz. Zalecane jest podawanie pół średniego pomidora bez skórki raz w tygodniu.
- paprykę – bogata w witaminę C, dobrze jest ją podawać przy przeziębieniu świnki. Zalecane jest podanie pół papryki co trzeci dzień.
- brokuł (wzdyma) – to źródło witaminy C, A, B i PP. Zawierają także błonnik, magnez, wapń, fosfor, selen, żelazo. Zalecane podanie 1 lub 2 różyczek raz na tydzień.
- kalafior (wzdyma) – zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod karoteny, witaminy K, B1, B2, B3, B6 oraz C. Zalecane podanie 1 lub 2 różyczek raz na tydzień.
- szpinak – zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, fluor, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, E, K, kwas foliowy, prowitaminę A, kwas szczawianowy. Można podawać 2 lub 3 listki raz na tydzień, nie należy podawać częściej ze względu na szczawiany.
- szparagi zielone – zawierają składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń. Można podać niewielki kawałek o długość ok 5 cm raz w miesiącu.
- sałata rzymska – posiada witaminy A, C, z grupy B, potas, wapń, żelazo, jod, kwas foliowy. Zaleca się podawanie 1 listka raz na tydzień, najlepiej, żeby była to sałata z domowego ogródka, gdyż sklepowe mają bardzo duże stężenie szkodliwej chemii która może zatruć zwierzę.
- kalarepę (wzdyma) – zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelaz, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny oraz witaminy: B1, B2, B6, C i kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Dawkowanie 1/4 dużej kalarepy raz na tydzień.
- kalarepę czerwoną – zawiera dużo witaminy C oraz wapń i żelazo. Dawkowanie 1/4 dużej kalarepy raz na tydzień.
- dynię – zawiera białko, żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, kwasy nikotynowy i foliowy, witaminy B1, B2, B6, C. Można podać niewielką kostkę raz na tydzień.
- cukinię – zawiera prowitaminę A oraz witaminy C, B1, B2, PP, a także sole mineralne: potas, wapń, fosfor, sód i żelazo. Można podać 1 plaster o grubości 3 cm co trzy dni.
- kabaczek – zawiera wapń, potas, żelazo, magnez, karoten, witaminy: B1, B2, PP i C. Można podawać plasterek o grubości 3 cm co trzy dni.
- patison – zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i witaminy B1, B2, PP, C. Można podawać plasterek o grubości 3 cm co trzy dni.
- bakłażan (wzdyma) – zawiera potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy: A, C i z grupy B. Powoduje gazy i wzdyma więc nie należy go podawać za dużo. Proponuję podanie 3 cm grubości plaster raz na tydzień lub rzadziej.
- brukselki (wzdymają) – zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K oraz sole mineralne: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor i kwasy: foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Zalecane podawanie 1 główki co tydzień.
- jarmuż (wzdyma) – zawiera witaminę C i beta-karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy E, K i H i wapń, sód, potas, magnez, mangan, żelazo, jod. Zalecane dawkowanie to jeden duży liść raz na tydzień.
Ostre warzywa można próbować podawać. Jednak ja wiem z wieloletniego doświadczenia, że gryzonie nie jedzą ich wcale lub bardzo mało i to chyba tylko wtedy, gdy przyciśnie je głód. Jeśli świnka nie chce jeść jakiegoś warzywa nie ma sensu podawać jej go.
- rzodkiewka – zawiera niewielkie ilości różnych witamin C, PP, B1, B2 oraz składniki mineralne wapń, sód, siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor. Można podać 1 rzodkiewkę raz w tygodniu.
- biała rzodkiew – zawiera wapń, fosfor, żelazo, witaminę B1, B2, PP i C, glikozydy gorczycowe, rafaninę, rafanozynę A. Posiada łagodniejszy smak od zwykłej rzodkiewki. Można podać plaster o grubości 3 cm co 3 dni.
- rzepa – zawiera substancje o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy PP, C, B i potasu, wapnia, siarki, magnezu. Posiada piekący smak można podawać plaster o grubości 1 cm raz w tygodniu.
Czy świnki morskie mogą jeść pomarańcza?
Super strona pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Trochę mogą.
PolubieniePolubienie
mam pytanie czy w mniejszych ilościach można podawać częściej
PolubieniePolubienie
Tak, ta rozpiska nie jest sztywna, zawsze można ją nieco zmienić.
PolubieniePolubienie
Moje świnki bardzo lubią ogórka daje im takiego w folii jóż 5 miesięcy i jak do tej pory nic im się nie stało więc jerzeli to info o ogórku jest przesadzone więc reszta być może też
PolubieniePolubienie
Po prostu trzeba zwracać uwagę na to co podaje się świnką oraz w jakich ilościach. Czasem skutki złej diety wychodzą po jakimś dłuższym czasie np. po kilku latach.
PolubieniePolubienie
Moje 4 świnki uwielbiają rzodkiewkę 🙂
PolubieniePolubienie
Przecież liść jarmużu to duża płachta, a co z wapniem który zawiera?
PolubieniePolubienie
Czy świnka morska może jeść banany
PolubieniePolubienie
Tak może, odrobinkę dostać banana, jednak jest to wysoko tuczący produkt.
PolubieniePolubienie
Banan u niektórych Cavii może być przyczyną zatkania jelit. Lepiej nie podawać.
PolubieniePolubienie
Bardzo ta wiedza się przydaje. Ale czy kawia może jeść porzeczkę?
PolubieniePolubienie
czy świnki mogą jesć fasolę?
PolubieniePolubienie
Moja świnka uwielbia ogórka nie wyobraża sobie bez niego życia
PolubieniePolubienie
Czy świnki morskie mogą jeść sałatę?
PolubieniePolubienie
Mogą ale platerek na tydzień
PolubieniePolubienie