Zielenina i kiełki dla świnki

Zielenina jest bardzo zdrowa i można ją podawać w sezonie świeżą a po za nim suszoną. Jeśli ktoś ma dostęp do własnego ogródka to może zasuszyć na słońcu część zbiorów. Trawa jest jednym z głównych pokarmów świnki morskiej i dlatego dobrze jest zabierać świnkę na wybieg w ciepłe dni.

  • natka pietruszki – zawiera minerały: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, chlorofil, beta-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, C, a nawet nieco D i K. Można podawać kilka gałązek codziennie.
    koperek – zawiera wapń, fosfor, potas, żelazo i beta-karoten, witaminy: C, B1, B2, PP. Można podawać kilka gałązek dziennie.
  • liście brokułu – zawierają proteiny, tiaminę, niacynę, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, selen, magnez, fosfor, potas, mangan, witaminy A, C, B6, ryboflawinę. Podawać 1 duży listek raz na tydzień.
  • liście kalafiora (wzdymają) – zawierają białka, witaminy A i C, antyoksydanty, wapń, fosfor, żelazo, beta-karoten oraz niewielką ilość aminokwasów. Zalecane jest podawanie 1 średniego liścia raz na tydzień. Jednak nie polecam podawania liści z kalafiora (pryskanego) czyli takiego kupionego w sklepie, znam przypadek, że świnka nie przeżyła takiej strawy.
  • liście kalarepy (wzdymają) – zawierają sole mineralne: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod; karoteny oraz witaminy: B1, B2, B6, C i kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Można podawać 1 łodygę wraz z liściem raz w tygodniu.
  • liście rzodkiewki – zawierają sód, potas, magnez, wapń, mangan, siarkę, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten oraz witaminy: A, B, C, PP i kwasy: foliowy, nikotynowy, pantotenowy, cytrynowy. Można podawać liście z jednej rzodkiewki raz w tygodniu.
  • liście mięty – zawierają dużo olejków eterycznych, garbniki, flawonoidy, gorycze, witaminę C, prowitaminę A, sole mineralne. Można podać 3 gałązki raz w tygodniu.
  • bazylia – zawiera olejki eteryczne, garbniki, saponiny, flawonoidy, sole mineralne i witaminy oraz olej tłusty. Można podać 3 gałązki raz w tygodniu.
  • melisa – zawiera olejek eteryczny, trójterpeny, garbniki, kwasy organiczne, substancje gorzkie, śluz, żywice, sole mineralne. Można podać 3 gałązki raz w tygodniu.
  • tymianek – zawiera olejek eteryczny, związki garbnikowe, substancje gorzkie, kwasy organiczne. Można podać 3 gałązki raz w tygodniu.
  • kolendra – zawiera olejki eteryczne, białko, olej tłusty. Można podać 3 gałązki raz w tygodniu.

Kiełki są niezwykle bogate w różne minerały i witaminy. Świnka morska w naturze ma dostęp do świeżych kiełków dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie świnki. Kiełki można samemu hodować w kiełkowniku, jest to bardzo proste i zdrowe nie tylko dla pupila ale i dla domowników którzy mogą jeść kiełki do kanapki. Dorosłej śwince morskiej można podawać dwie garści co trzeci dzień wybranych kiełków.

  • kiełki słonecznika – zawierają fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, witaminy: A, z grupy B, C, E, K, D. A także duże ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • kiełki koniczyny – zawierają witaminy: A, B1, B5, B6, C, E, K oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen.
  • kiełki rzodkiewki – zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk, siarkę, potas, fosfor, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B3, C, E.
  • kiełki lucerny – zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarkę, selen. Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz fitoestrogeny, lecytynę, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko.
  • kiełki soczewicy – zawierają składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas sód, cynk oraz witaminy głównie A i C.
  • rzeżucha (pieprzyca) – zawiera wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod, witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K oraz olejki eteryczne, białko.
  • kiełki brokułów – zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Jak również koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteinę, chlorofil, antyoksydanty, białko.
  • kiełki pszenicy – zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem, molibden.

 

Reklamy

4 komentarze do “Zielenina i kiełki dla świnki

  1. Mam jedno pytanie, czy mogą jeść nasiona? Bo jak im zbieram trawę to czasami z nasionami i te w worku sianka też mają nasiona (chodzi mi o te łodyżki z nasionami trawy).
    Brakuje mi na Państwa stronie informacji w jakich proporcjach dziennie powinny dostawać ziół, trawy, owoców. Bo takowe wytyczne są. Chyba że nie znalazłam, ale ktoś kto zaczyna powinien to mieć napisane na górze strony. Mogę podać jeżeli będzie taka potrzeba. Super stronka, polecam.

    Polubienie

  2. Ja co 2-3 dni robię mojej śwince sałatkę warzywno-owocową. W jej skład wchodzi:
    – kiełki rzodkiewki
    – dwa grube plastry ogórka
    – kawałek pomidora
    – mały kawałek jabłuszka
    – dwa paski papryki
    Czy ta sałatka jest odpowiednia? I czy dobrze ją stosuje?

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s