Jakie warzywa może jeść świnka?

Świnka morska powinna dostawać różne warzywa do spożycia, zwłaszcza te które są bogate w witaminę C. Warzywa podaje się umyte i w skórce, ja bardzo często podaje świnką obierki z różnych jadalnych warzyw. Nie zaleca się podawania różnych wzdymających warzyw w tym samym dniu. Zalecane jest podawanie raz dziennie jednego z poniżej wymienionych warzyw:

  • marchew -posiada składniki mineralne takie jak: potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP i kwas foliowy. Można podawać co trzy dni pół dużej marchewki oraz części zielone, które są chętnie jedzone przez świnkę morską.
  • pietruszkę – posiada: olejki lotne, flawonoidy, kumaryny, witaminy A, C, E oraz żelazo, jod, miedź. Dawkowanie dla dorosłej świnki to pół dużej pietruszki co trzy dni. Wspomaga leczenie różnego rodzaju zapaleń.
  • seler – korzeń selera jest bogaty w substancje mineralne, cukry, białka, aminokwasy, mikroelementy: sód, potas, magnez, chlor, siarka, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B6, PP, E, C. Można podawać ćwiartkę średniego selera co trzy dni.
  • seler naciowy –  zawiera sole mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk, olejki eteryczne, błonnik, witaminy A, C, PP i z grupy B. Można podawać 1 gałązkę raz na trzy dni.
  • buraki – korzeń buraka jest bogaty w: kwas foliowy oraz duże ilości wapnia, sodu, potasu, magnezu, fosforu. Dodatkowo zawiera mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, karoteny i witaminy C, B1, B2, B6, PP i E, antocyjany betainę i błonnik. Warto podawać śwince młode liście buraków oraz małego buraka co trzy dni. Wzmaga apetyt u niejadków.
  • cykorię – zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, sodu, żelaza, nieco siarki, krzemu, witaminy C, A, beta-karotenu. Bardzo lubiana przez świnki morskie, można podawać 2 listki co trzy dni.
  • ogórki (nie polecam podawania tych ładnych długich ogórków w foli, posiadają bardzo dużo chemii w sobie i mogą być trujące) – posiada minerały takie jak:  potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Posiada również śladowe ilości witamin C, B, A oraz PP. Można podawać codziennie jeden plasterek.
  • pomidory –  witaminy jakie zawierają to karoten, C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, biotynę. Natomiast składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Pomidory są bardzo  bogate w likopen – antyutleniacz. Zalecane jest podawanie pół średniego pomidora bez skórki raz w tygodniu.
  • paprykę – bogata w witaminę C, dobrze jest ją podawać przy przeziębieniu świnki. Zalecane jest podanie pół papryki co trzeci dzień.
  • brokuł (wzdyma) –  to źródło witaminy C, A, B i PP. Zawierają także błonnik, magnez, wapń, fosfor, selen, żelazo. Zalecane podanie 1 lub 2 różyczek raz na tydzień.
  • kalafior (wzdyma) – zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod karoteny, witaminy K, B1, B2, B3, B6 oraz C. Zalecane podanie 1 lub 2 różyczek raz na tydzień.
  • szpinak – zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, fluor, witaminy: C, B1, B2, B6, PP, E, K, kwas foliowy, prowitaminę A, kwas szczawianowy. Można podawać 2 lub 3 listki raz na tydzień, nie należy podawać częściej ze względu na szczawiany.
  • szparagi zielone – zawierają składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, wapń. Można podać niewielki kawałek o długość ok 5 cm raz w miesiącu.
  • sałata rzymska – posiada witaminy A, C,  z grupy B, potas, wapń, żelazo, jod, kwas foliowy. Zaleca się podawanie 1 listka raz na tydzień, najlepiej, żeby była to sałata z domowego ogródka, gdyż sklepowe mają bardzo duże stężenie szkodliwej chemii która może zatruć zwierzę.
  • kalarepę (wzdyma) – zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelaz, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny oraz witaminy: B1, B2, B6, C i kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.  Dawkowanie 1/4 dużej kalarepy raz na tydzień.
  • kalarepę czerwoną – zawiera dużo witaminy C oraz wapń i żelazo. Dawkowanie 1/4 dużej kalarepy raz na tydzień.
  • dynię – zawiera białko, żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, kwasy nikotynowy i foliowy, witaminy B1, B2, B6, C. Można podać niewielką kostkę raz na tydzień.
  • cukinię – zawiera prowitaminę A oraz witaminy C, B1, B2, PP, a także sole mineralne: potas, wapń, fosfor, sód i żelazo. Można podać 1 plaster o grubości 3 cm co trzy dni.
  • kabaczek – zawiera wapń, potas, żelazo, magnez, karoten, witaminy: B1, B2, PP i C. Można podawać plasterek o grubości 3 cm co trzy dni.
  • patison – zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i witaminy B1, B2, PP, C. Można podawać plasterek o grubości 3 cm co trzy dni.
  • bakłażan (wzdyma) – zawiera  potas, fosfor, żelazo, wapń oraz witaminy: A, C i z grupy B.  Powoduje gazy i wzdyma więc nie należy go podawać za dużo. Proponuję podanie 3 cm grubości plaster raz na tydzień lub rzadziej.
  • brukselki (wzdymają) – zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K oraz sole mineralne: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor i kwasy: foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Zalecane podawanie 1 główki co tydzień.
  • jarmuż (wzdyma) – zawiera witaminę C i beta-karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy E, K i H i wapń, sód, potas, magnez, mangan, żelazo, jod. Zalecane dawkowanie to jeden duży liść raz na tydzień.

Ostre warzywa można próbować podawać. Jednak ja wiem z wieloletniego doświadczenia, że gryzonie nie jedzą ich wcale lub bardzo mało i to chyba tylko wtedy, gdy przyciśnie je głód. Jeśli świnka nie chce jeść jakiegoś warzywa nie ma sensu podawać jej go.

  • rzodkiewka – zawiera niewielkie ilości różnych witamin C, PP, B1, B2 oraz składniki mineralne wapń, sód, siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor. Można podać 1 rzodkiewkę raz w tygodniu.
  • biała rzodkiew – zawiera wapń, fosfor, żelazo, witaminę B1, B2, PP i C, glikozydy gorczycowe, rafaninę, rafanozynę A. Posiada łagodniejszy smak od zwykłej rzodkiewki. Można podać plaster o grubości 3 cm co 3 dni.
  • rzepa – zawiera substancje o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy PP, C, B i potasu, wapnia, siarki, magnezu. Posiada piekący smak można podawać plaster o grubości 1 cm raz w tygodniu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s