Owoce, które może jeść świnka morska

Owoce powinny być podawane jako smakołyk czyli w mniejszych dawkach niż warzywa. Ponieważ zawierają bardzo dużo cukrów są tuczące dla świnek morskich.

  • jabłko – zawiera niewielkie ilości białka, kwasów organicznych: jabłkowego, cytrynowego, chinowego, bursztynowego, glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3 oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo. Jadalne dla świnki są liście łodygi oraz owoc w skórce bez ogryzka i pestek. Można podać ćwiartkę jabłka co trzeci dzień.
  • gruszka – zawiera kwasy owocowe, błonnik, pektynę, węglowodany, małe ilości witamin:  A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych: potasu, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo. Do tego są bogate w bor i jod. Dla świnki morskiej jadalny jest owoc, liście i gałązki. Można podawać ćwiartkę gruszki co trzeci dzień.
  • śliwka – zawiera węglowodany: sacharoza, fruktoza, galaktoza oraz kwasy organiczne, pektynę, błonnik, dużo witaminy P, karotenu i witamin z grupy B oraz składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor. Można podać pół śliwki bez pestki raz w tygodniu.
  • truskawka – zawiera błonnik, witaminy: C, B1, B2, B3 i A oraz minerały: wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan. Można podać jedną dużą truskawkę co trzeci dzień. Dla świnki jadalny jest owoc, liście i szypułki.
  • poziomka – zawiera cukry, sole mineralne, żelazo, fosfor, potas, wapń, witaminy C, trochę witaminy B i P. Jadalne dla świnki owoce, szypułki, liście. Można podawać kilka poziomek co trzy dni.
  • czereśnia – zawiera przyswajalne węglowodany, składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź, jod oraz witaminy C, A, PP i z grupy B. Można podać jedną czereśnię bez pestki co trzeci dzień.
  • wiśnia – zawiera składniki mineralne: fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamy A, B1, B2, C i PP. Świnki raczej niechętnie jedzą ten owoc. Można podawać jedną wiśnię bez pestki co trzy dni.
  • malina – zawiera błonnik, kwasy: jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, miedź, fosfor. Można podać do 5 malin w tygodniu. Jadalne są liście i łodygi.
  • jeżyna – zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne: potas, wapń i magnez. Dla świnki morskiej jadalny jest owoc liście i łodygi. Można podać do 5 jeżyn w tygodniu.
  • porzeczka zwyczajna – zawiera dużo witaminy C, P, PP oraz potas, wapń. Można podać 2 niewielkie kiści z liśćmi co trzeci dzień.
  • czarna porzeczka – zawiera dużo witaminy C, A, PP. Można podać 2 niewielkie kiści z liśćmi co trzeci dzień.
  • agrest – zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo.  Świnkom podaje się tylko dojrzały owoc w liczbie 2 sztuki co trzeci dzień.
  • jagoda – zawiera kwasy garbnikowe i owocowe, cukry glikozydy, anthocianosidy, witaminy: B1, B2, B6, C, E oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, sód. Można podać śwince kilka sztuk owoców oraz liści raz w tygodniu.
  • borówka – zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, kwas elagowy i foliowy, błonnik, składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód. Można podać śwince kilka sztuk owocu i liści co trzeci dzień.
  • żurawina – zawiera witaminy A , C, B1, B2, B6 oraz kwasy organiczne i sole mineralne. Można podać śwince kilka sztuk owocu i liści co trzeci dzień.
  • śliwa mirabelka – zawiera witaminy z grupy B, E, C oraz sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia, pektyny i beta-karotenu. Jadalne dla świnki morskiej są liście, gałązki i owoc. Można podać jedną mirabelkę bez pestki raz w tygodniu.
  • morela – zawiera sporo witaminy A, B1, B2, C oraz potas, wapń, magnez. Można podać pół dużej moreli co trzeci dzień.
  • brzoskwinia – zawiera węglowodany, związki magnezu, fosforu, potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Można podać ćwiartkę brzoskwini bez pestki co trzeci dzień.
  • nektarynka – zawiera sporo beta-karotenu, potasu, fosforu, wapna i witaminy C, magnezu, błonnika. Można podać ćwiartkę nektarynki dla dorosłej świnki co trzeci dzień.
  • arbuz – zawiera spore ilości witaminy C, beta-karotenu oraz składniki mineralne: żelazo, potas. Można podać niewielki kawałek arbuza co trzeci dzień.
  • melon – zawiera dużo cukrów prostych, witamin: C, B1, B2, A oraz sole mineralne:  potas, kwasy organiczne, karotenoidy, niewielkie ilości białka, tłuszczów roślinnych. Jadalny dla świnki jest owoc, miąższ oraz skórka. Można podać śwince niewielki kawałek co trzeci dzień.
  • banan – zwiera węglowodany, sporo cukrów prostych, błonnik, witaminy: B1, B2, C, niacynę, sole mineralne: fosfor, sód, wapń, żelazo i beta-karoten. Można podać plasterek o grubości 3 cm co trzeci dzień.
  • ananas (nie z puszki) – zawiera witaminy: C, A, B, PP, błonnik, cukry proste, wapń, żelazo. Można podać niewielką cząstkę z ukrojonego plastra o grubości 3 cm.
  • mango – zawiera sacharozę, karoteny, kwas cytrynowy i dużo witaminy C, A, PP, E, z grupy B oraz magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik, lupeol. Można podać niewielką kosteczkę śwince raz w tygodniu.
  • hurma (kaki) – zawiera wapń, żelazo, witaminy A, C, beta-karoten, błonnik. Można podać niewielką kosteczkę raz w tygodniu.
  • kiwi – zawiera witaminy C, A, E, karotenoidy, potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy, błonnik. Można podać pół kiwi dla dorosłej świnki raz w tygodniu.

Cytrusy można podać jedną lub pół cząstki raz na tydzień. Jednak jeśli podajecie pomarańcz to nie dawajcie już mandarynki. Cytrusy często powodują różne podrażnienia i do tego są bardzo pryskane.

  • pomarańcz – zawiera kwasy organiczne, fitoncydy, olejki eteryczne, składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor i witaminy: A, beta-karoten, B1, B2, PP, M, E, C.
  • mandarynka – zawiera witaminy C, A, beta-karotenu, błonnika i pektyn, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, magnez i cynk.
  • grejpfrut – zawiera cukry, kwasy organiczne, karoteny oraz witaminy C, z grupy B, E, P. Świnki morskie nie przepadają za tym owocem i często go nie jedzą.
  • pomelo – zawiera dużo witaminy C oraz potasu i pektyny.
Reklamy

One thought on “Owoce, które może jeść świnka morska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s